Mijn verlof zit erop en ik heb flink wat werk kunnen verzetten 💪

Naast een aantal nieuwe features waaronder het wijzigen en afgelasten van activiteiten en het doorgeven van uitslagen is er vooral veel voorbereidend werk gedaan!

Afgelopen vier weken had ik onbetaald verlof om met focus te werken aan About Next Match en dat is heel goed bevallen. Sinds gisteren zit mijn verlof erop en krijg ik nu regelmatig vragen als: "Hoe was je verlof? Is de app al af? Heb je kunnen maken wat je wilde?" In mijn eerdere blog schreef ik, dat ik van plan was om aan de slag te gaan met het doorgeven van uitslagen en het bijhouden van een topscorerslijst. Vooral de laatste twee weken ben ik daar druk mee bezig geweest. Maar in eerste instantie ben ik aan de slag gegaan met een aantal andere features:

Activiteiten wijzigen en afgelasten 👌

Toen mijn verlof begon was ik al bezig met het wijzigen van activiteiten. Wel zo handig als je per ongeluk een verkeerde datum of tijd hebt ingevuld, dat je deze achteraf kan wijzigen. Het wijzigen van activiteiten was in zekere zin ook een mooi opstapje naar het doorgeven van uitslagen, want bij beide features pas je de informatie van een activiteit/wedstrijd aan. Op het moment dat ik het wijzigen van activiteiten af had was het buiten héél slecht weer en werden er veel trainingen en wedstrijden afgelast. Activiteiten afgelasten was daarom een logische volgende feature om te bouwen. En na de lancering werd er gelijk goed gebruik van gemaakt!

Uitslagen doorgeven, complexer dan ik dacht! 😅

Daarna ben ik aan de slag gegaan met het doorgeven van uitslagen. In eerste instantie alleen het doorgeven van de einduitslag. In de app is er bij je team(s) een extra tabblad bijgekomen genaamd 'Uitslagen' waarbij je nieuwe uitslagen kan doorgeven en oude uitslagen kan bekijken. Dit was vrij snel gerealiseerd en gelanceerd en de teams gingen vol enthousiasme ermee aan de slag. Goed bezig!

De volgende stap was het doorgeven van doelpunten. Door doelpunten te registreren kan je bij de uitslagen zien wie er gescoord hebben. Ook kunnen de doelpunten worden gebruikt voor een topscorerslijst. Dit was alleen een stuk complexer dan ik dacht!

De vorige app die ik gebouwd heb was gericht op voetbal. Bij voetbal heb je een eerste helft en een tweede helft en elk doelpunt is één punt. Alle punten bij elkaar leveren een einduitslag op. Best wel makkelijk eigenlijk. En met die gedachte ging ik aan de slag. Maar About Next Match is niet alleen voor voetbal, maar voor heel veel teamsporten en dat brengt de nodige complexiteit met zich mee.

Neem bijvoorbeeld basketbal of waterpolo. Daar speel je niet twee helften, maar vier kwarten/periodes. En bij honkbal speel je weer 7 innings. Kortom, het aantal ‘periodes’ per sport verschilt en de naamgeving van de ‘periode’ is anders. Sterker nog, bij veel sporten staan het aantal periodes vast, maar er zijn ook sporten, zoals volleybal, waarbij het aantal periodes (sets) flexibel is. En met die verschillende aantallen en flexibiliteit moet rekening gehouden worden.

Maar dat is niet het enige. De puntentelling verschilt ook per sport. Bij sporten als voetbal, hockey en korfbal worden alle doelpunten bij elkaar opgeteld en leveren een einduitslag op. Maar er zijn ook sporten waarbij niet de doelpunten voor de einduitslag zorgen, maar het aantal gewonnen sets. Zoals bij volleybal en voetvolley. Een uitslag/tussenstand per periode is dan wel zo handig!

En om het allemaal nog iets complexer te maken zijn er ook nog eens sporten waarbij een score meerdere punten oplevert. Zo kent basketbal tweepunters en driepunters en rugby een try (5 punten), een conversie (2 punten), een penalty (3 punten) en noem maar op.

Omdat er dus redelijk wat verschillende teamsporten zijn met allemaal hun eigen spelregels, is het belangrijk om de architectuur goed op te zetten. En met goed bedoel ik vooral flexibel. Maar dat niet alleen. Ook de vormgeving en daarmee de interactie van de app moet gebruiksvriendelijk zijn voor het invoeren van uitslagen en registreren van doelpunten per sport. En daar is flink wat tijd in gaan zitten. En dat is prima! De architectuur staat, de basis is gelegd en ik verwacht eind april dat de eerste teamsporten hun doelpunten kunnen gaan registreren!

Dus om antwoord te geven op de vragen: "Hoe was je verlof? Is de app al af? Heb je kunnen maken wat je wilde?". Mijn verlof is heel goed bevallen! Het was prettig om met focus aan de slag te gaan met de architectuur en vormgeving van uitslagen. Juist omdat er veel bij komt kijken en het waarschijnlijk de meest complexe feature van de app is, was die focus heel prettig. Of de app al af is? Nee, zeker niet. Een app is tenslotte nooit af. Maar het is weer een flinke stap in de goede richting! Of ik heb kunnen maken wat ik wilde maken? Dan is het antwoord: Nee, niet binnen mijn verlof, maar er is een goede basis gelegd die het relatief makkelijk maakt om binnenkort doelpunten te kunnen registreren en een topscorerslijst op te bouwen. Ik kijk terug op een productieve periode.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven over uitbreidingen en optimalisaties aan de app en de uitdagingen waar ik tegenaan loop als zelfstandig ondernemer? Volg About Next Match.